8 Σεπτεμβρίου: Ημέρα Διεθνούς Αλφαβητισμού (ILD)

 

 « Προώθηση του γραμματισμού για έναν κόσμο σε μετάβαση: Οικοδομώντας τα θεμέλια για βιώσιμες και ειρηνικές κοινωνίες» 


  
Από το 1967, οι εορτασμοί της Διεθνούς Ημέρας Αλφαβητισμού (ILD) λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο για να υπενθυμίσουν στο κοινό τη σημασία του γραμματισμού ως θέμα αξιοπρέπειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να προωθήσουν την ατζέντα του γραμματισμού προς μια πιο εγγράμματη και βιώσιμη κοινωνία. 

Παρά τη σταθερή πρόοδο που σημειώνεται σε όλο τον κόσμο, οι προκλήσεις σχετικά με τον αλφαβητισμό εξακολουθούν να υφίστανται με τουλάχιστον 763 εκατομμύρια νέους και ενήλικες να στερούνται βασικών δεξιοτήτων γραμματισμού το 2020. Η πρόσφατη κρίση COVID-19 και άλλες κρίσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και οι συγκρούσεις, έχουν επιδεινώσει τις προκλήσεις.
Το ταχέως μεταβαλλόμενο παγκόσμιο πλαίσιο απέκτησε νέο νόημα τα τελευταία χρόνια, παρεμποδίζοντας την πρόοδο του γραμματισμού και διευρύνοντας τις ανισότητες σε περιοχές, χώρες και πληθυσμούς του κόσμου. Σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, το ποσοστό των 10χρονων παιδιών που δεν μπορούσαν να διαβάσουν και να κατανοήσουν ένα απλό κείμενο με κατανόηση έχει αυξηθεί από 57 τοις εκατό το 2019 σε περίπου 70 τοις εκατό το 2022.  

Σε αυτό το πλαίσιο, η φετινή Διεθνής Ημέρα Αλφαβητισμού θα εορταστεί παγκοσμίως με θέμα, « Προώθηση του γραμματισμού για έναν κόσμο σε μετάβαση: Οικοδομώντας τα θεμέλια για βιώσιμες και ειρηνικές κοινωνίες» .   

Το ILD2023 θα είναι μια ευκαιρία να ενωθούν οι προσπάθειες για την επιτάχυνση της προόδου προς την επίτευξη του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης 4 (SDG4) για την εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση και για να προβληματιστούμε για το ρόλο του γραμματισμού στην οικοδόμηση περιεκτικών, ειρηνικών, δίκαιων και βιώσιμων κοινωνιών. Με αυτόν τον τρόπο, θα αγκαλιάσει τις αμοιβαίες σχέσεις μεταξύ του γραμματισμού και άλλων τομέων ανάπτυξης: ο γραμματισμός είναι κεντρικός στη δημιουργία τέτοιων κοινωνιών, ενώ η πρόοδος σε άλλους τομείς ανάπτυξης συμβάλλει στη δημιουργία ενδιαφέροντος και κινήτρων στους ανθρώπους για απόκτηση, χρήση και περαιτέρω να αναπτύξουν τις δεξιότητες γραμματισμού και αριθμητικής τους.

#LiteracyDay 



Σχόλια