20 -24 Αυγούστου: Διακρατική Συνάντηση Νέων στο πλαίσιο του “You(th) in the Center”


Από τις 20 έως και τις 24 Αυγούστου 2018 έγινε η τελική διακρατική συνάντηση 55 νέων από 4 χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία) στη Λάρισα, στο προγράμματος Δομημένου Διαλόγου «You(th) in the Center».

Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το Erasmus+ και υλοποιήθηκε με τη στήριξη της Εθνικής Μονάδας Συντονισμού του Erasmus+ για τον τομέα της Νεολαίας (Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης). Βασικός στόχος του προγράμματος ήταν η δημιουργία ενός δικτύου νέων και οργανώσεων. Σκοπός των διοργανωτών ήταν η βελτίωση των συνθηκών για τη συμμετοχή των νέων στα κοινά (ενεργός πολιτειότητα), ιδίως όσων έχουν λιγότερες ευκαιρίες. Το πρόγραμμα είχε διάρκεια 15 μηνών, από Ιούνιο 2017 μέχρι και Αύγουστο 2018.

Τι ήταν το “You(th) in the Center”;

Η ενεργή συμμετοχή των νέων συνίσταται στην ευκαιρία που έχουμε ως νέοι-ες να κατανοήσουμε στην πράξη την έννοια της δημοκρατίας και της υπευθυνότητας, ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις που αφορούν τις δημοκρατικές αξίες, τα ανθρώπινα και κοινωνικά μας δικαιώματα. Έτσι, θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη των δημοκρατικών δομών στις χώρες μας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη μείωση της διαφθοράς και στην ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα στόχευε μεταξύ άλλων στο να:

  • Ενημερώσει και ευαισθητοποιήσει τους νέους πάνω στα κοινωνικά μας δικαιώματα.
  • Μας μάθει για τις  ευκαιρίες που έχουμε ώστε να εμπλακούμε σε διάλογο με τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και τους εκπροσώπους Αρχών στον τομέα της νεολαίας μέσω του Δομημένου Διαλόγου,
  • Μας παράσχει την ευκαιρία να αναπτύξουμε τις δεξιότητές μας στην επίλυση ατομικών προβλημάτων (λ.χ. ανεργία και φτώχεια), αλλά και προβλημάτων που απαντώνται στις κοινότητές μας (λ.χ. αποκλεισμός από τους θεσμούς, διαφθορά). Ποιο είναι το βασικό εργαλείο, για να τα επιτύχουμε όλα αυτά; Φυσικά η ενεργή συμμετοχή μας στα κοινά.
  • Προωθήσει την ενεργό συμμετοχή των νέων των Βαλκανίων στην ανάπτυξη πολιτικών που μας αφορούν.
  • Ενισχύσει την ενημέρωση και τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα Erasmus+/Νεολαία με ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική ένταξη των νέων με λιγότερες ευκαιρίες.
  • Έτσι, μετά την αρχική συνάντηση του Σεπτεμβρίου του 2017 στη Λάρισα, οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στις πατρίδες τους όπου διοργάνωσαν ακτιβιστικές δράσεις, εργαστήρια για νέους πάνω στις θεματικές του πρότζεκτ και συνεντεύξεις με υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και εκπροσώπους Αρχών. Παράλληλα, νέοι από τις τέσσερις χώρες συμμετείχαν σε διαδικτυακή έρευνα πάνω στην ενεργή συμμετοχή των νέων, τα αποτελέσματα της οποίας είναι διαθέσιμα ΕΔΩ.
Τι συνέβη στην τελική Διακρατική Συνάντηση στη Λάρισα;

Τα αποτελέσματα των δράσεων που υλοποιήθηκαν στην κάθε χώρα – εταίρο, παρουσιάστηκαν στην τελική συνάντηση στη Λάρισα (20-24 Αυγούστου 2018). Σε αυτήν, 55 νέοι αρχικά κατέγραψαν την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα τους ως προς το Δομημένο Διάλογο (φορείς, διαδικασίες, προβλήματα, καλές πρακτικές). Σε δεύτερη φάση πρότειναν τρόπους για την ενίσχυση της ενεργούς συμμετοχής των νέων και τη βελτίωση του Δομημένου Διαλόγου σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η συνάντηση κορυφώθηκε στις 23 Αυγούστου 2018 στο «μύλο του Παππά» με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων, όπου παρουσιάστηκαν οι προτάσεις των νέων σε εκπροσώπους φορέων και Αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Δεληγιάννης, ο κ. Αναστάσιος – Ιωάννης Γιαννόπουλος (PES Activists Greece), ο κ. Νικόλαος Σουρής (Ρητορικός Όμιλος Νομικής Αθηνών), ο κ. Γεώργιος Μπαλατσός (ESN Larissa), η κα Μαρία Ροΐδη (Δημοτική Σύμβουλος Νεάπολης – Συκεών), η κα Ειρήνη Καγιαμπίνη (Πρόεδρος Κοινότητας Συκεών), ο κ. Βασίλης Κούρκουνας (Αντιδήμαρχος στο Δήμο Καρδίτσας) και η κα Φούλα Γκαραγκούνη (Κοινωνική Λειτουργός - Δήμος Καρδίτσας).

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στο https://youthinthecenter.wordpress.com

 
Χρήστος Δερβεντλής

Υπεύθυνος Τεχνολογίας και Επικοινωνιών στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής (φορέα - Πολλαπλασιαστή του Eurodesk Greece)

Συνεργάτης της νεανικής ΜΚΟ System&G Greece

Μέλος της ομάδας των Συντονιστών της Διακρατικής Συνάντησης Νέων του προγράμματος “You(th) in the Center”.

 
*Για τις ανάγκες του προγράμματος, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν πριν τη συμμετοχή τους στη διακρατική συνάντηση να αναγνώσουν τη σχετική πολιτική απορρήτου και να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για τη χρήση των φωτογραφιών που τους απεικονίζουν. Η πολιτική απορρήτου είναι διαθέσιμη (μόνο στα αγγλικά) ΕΔΩ.


Σχόλια