Η ελληνική νεολαία στον 20ό αιώνα - Πολιτικές διαδρομές, κοινωνικές πρακτικές και πολιτιστικές εκφράσεις


Επειδή είναι χρήσιμο τι έκαναν οι γονείς μας και οι παππούδες μας,
Επειδή πρέπει να γνωρίζουμε το χθες, να ζούμε το σήμερα και να σχεδιάζουμε το αύριο,
ΓΙΑ αυτό παρουσιάζουμε το βιβλίο  "Η ελληνική νεολαία στον 20ό αιώνα -  Πολιτικές διαδρομές, κοινωνικές πρακτικές και πολιτιστικές εκφράσεις"
Άρθρα και φωτογραφίες για τη Νεολαία του 20ου αιώνα.
------------------------------------
Επηρέασαν και επηρεάστηκαν, καθόρισαν και καθορίστηκαν, εμπνεύσανε και εμπνεύστηκαν. Ο λόγος για τις ελληνικές πολιτικές νεολαίες αλλά και για την παρουσία της νέας γενιάς συνολικά στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα στη μεταπολεμική κυρίως Ελλάδα. Οι "νεολαίοι", όπως καθιερώθηκε να λέγονται οι νεανικές οργανώσεις των κομμάτων, συμβόλισαν, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τις δύσκολες περιόδους της μεταπολεμικής και της μετεμφυλιακής Ελλάδας, το κόστος της συμμετοχής, της θυσίας, των ιδανικών, των αναζητήσεων και των συγκρούσεων. Στις διαδρομές, τις αιτίες, τα κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά αίτια που διαμόρφωσαν πολιτικούς χώρους και γενιές επικεντρώνονται τα άρθρα στον τόμο αυτό, στον οποίον χωρούν όλα τα μορφώματα της ελληνικής νεολαίας: οι επαγγελματίες επαναστάτες, οι ΕΠΟΝίτες, οι νεανικές συλλογικότητες της Αντίστασης, οι Λαμπράκηδες, ο Σωτήρης Πέτρουλας, η ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, αλλά και οι θρησκευτικές νεολαίες, ο προσκοπισμός, οι ομαδώσεις του ποδοσφαίρου,τα Μάταλα κι ο "λερός τουρισμός", τα κινήματα της νεολαίας στον χώρο του πολιτισμού τη δεκαετία του '60, οι ροκάδες, οι πανκ. Μια ακτινογραφία της πολιτικής και πολιτισμικής Ελλάδας το δεύτερο κυρίως μισό του 20ού αιώνα μέσα από τις συμπεριφορές και τις δράσεις της κάθε φορά νεολαίας. 

Τα ΑΣΚΙ συνεχίζουν με ευαισθησία την επιστημονική ενασχόλησή τους με την ιδιαίτερη έκφραση της νεολαίας και των κινημάτων της. Την έκδοση του αρχείου της ΕΠΟΝ, τον τόμο για την Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη και την ψηφιακή αναπαραγωγή 90.000 τεκμηρίων επικεντρωμένων στις μεταπολεμικές αναζητήσεις των νέων, ακολουθεί ο ανά χείρας τόμος με τις επεξεργασμένες ανακοινώσεις από το ομότιτλο συνέδριο που τα ΑΣΚΙ διοργάνωσαν τον Μάρτιο του 2008. Μέσα από τη συμπαράθεση 29 διαφορετικών θεματικά και χρονικά συμβολών επιχειρείται η ανασκόπηση των μελετών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την ιστορία των νέων στην ελληνική κοινωνία, ενώ παράλληλα ανοίγονται τα νέα μονοπάτια στα οποία καλείται να κινηθεί η έρευνα. Συμμετέχουν καταξιωμένοι και νεότεροι Έλληνες ιστορικοί και κοινωνικοί επιστήμονες. Γιώργος Αγγελόπουλος, Σπύρος Ασδραχάς, Οντέτ Βαρών-Βασάρ, Τασούλα Βερβενιώτη, Γιώργος Γάσιας, Μαρία Δαμηλάκου, Ελίζα-Άννα Δελβερούδη, Γιάννης Ζαϊμάκης, Μαρία Ηλιού, Θανάσης Θεοδώρου, Πολύκαρπος Καραμούζης, Αγγέλα Καστρινάκη, Κώστας Κατσάπης, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Γιούλα Κουτσοπανάγου, Μιχάλης Λυμπεράτος, Νάση Μπαλτά, Αλέκα Μπουτζουβή, Παναγής Παναγιωτόπουλος, Παύλος Πανταζής, Μάρω Παντελίδου-Μαλούτα, Νίκος Παπαδογιάννης, Μαρία Παπαθανασίου, Ρήγας Ραφτόπουλος, Νίκος Ροτζώκος, Ολυμπία Σελέκου, Νίκος Σερντεδάκις, Μαριάννα Σφακιανάκη, Αργύρης Υφαντόπουλος, Ποθητή Χαντζαρούλα, Μενέλαος Χαραλαμπίδης, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Αγγελική Χριστοδούλου, Αγγελικά Ψαρρά.
 [Σκαραμαγκάς: Αγώνας των σπουδαστών υπομηχανικών, Δεκέμβριος 1960. Η πορεία τους Θεσσαλονίκη-Αθήνα καταλήγει, μετά τη βίαιη επίθεση της χωροφυλακής, στη θάλασσα του Σκαραμαγκά(ΕΜΙΑΝ-Συλλογή Αρ. Μανωλάκου)]

Σχόλια