Οι ΝΕΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ και η 12η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ- International Youth Day

 


ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΝΕΟΛΑΙΑ

Στο καταστατικό των ΦτΦ προβλέπεται:
  • H συμβολή του σωματείου στην “...ανέλιξη, καλλιέργεια και προστασία της νεότητας και της παιδικής ηλικίας…” (Άρθρο 3 παρ.14)
  • Για τις δραστηριότητες, τις εκδηλώσεις, την εκπαίδευση και τα ειδικά προγράμματα νέων υπεύθυνη είναι η νεολαία των ΦτΦ. Στη νεολαία μπορούν να ενταχθούν τα μέλη της οργάνωσης με ηλικία έως 31 ετών. Η νεολαία δύναται να λειτουργεί με αυτοτέλεια ως τμήμα του σωματείου. Η δράση της νεολαίας παρουσιάζεται στις συνελεύσεις και στο Συνέδριο των Φίλων της Φύσης. (Άρθρο 7. Οργάνωση Νεολαίας).
  • Στη σύνθεση του Δ.Σ. των ΦτΦ δύο τουλάχιστον μέλη του πρέπει να είναι γυναίκες και ένας εκπρόσωπός της νεολαίας (Άρθρο 14 Α.

Νέοι ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Οι ΝφτΦ είναι μια ομάδα που λειτουργεί με αυτοτέλεια χωρίς να έχει νομική υπόσταση. Η ομάδα είναι τακτικό μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης International Young Naturefriends. Διαθέτει τα δικά της Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

International Youth Day 2024 – From Clicks to Progress: Youth Digital Pathways for Sustainable Development [LINK] https://tinyurl.com/2eanu6pc

Το θέμα της Διεθνούς Ημέρας Νεολαίας για το 2024: “Από τα κλικ στην πρόοδο: Ψηφιακές διαδρομές για τη νεολαία για βιώσιμη ανάπτυξη”

Γιορτάζοντας την ψηφιακή συμβολή της νεολαίας, μπορούμε να εμπνεύσουμε περαιτέρω καινοτομία και συνεργασία για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη: Η ψηφιοποίηση μεταμορφώνει τον κόσμο μας, προσφέροντας άνευ προηγουμένου ευκαιρίες για την επιτάχυνση της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι ψηφιακές τεχνολογίες όπως οι κινητές συσκευές, οι υπηρεσίες και η τεχνητή νοημοσύνη είναι καθοριστικές για την προώθηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs). Τα δεδομένα που παράγονται από ψηφιακές αλληλεπιδράσεις υποστηρίζουν τη λήψη αποφάσεων βάσει στοιχείων. Με βαθύ αντίκτυπο σε όλες τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις, οι ψηφιακές τεχνολογίες και τα δεδομένα συμβάλλουν σε τουλάχιστον το 70% των 169 υποστόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, ενώ δυνητικά μειώνουν το κόστος επίτευξης αυτών των στόχων έως και 55 τρισεκατομμύρια USD .

Οι νέοι πρωτοστατούν στην ψηφιακή υιοθέτηση και την καινοτομία, με τα τρία τέταρτα των ατόμων ηλικίας 15 έως 24 ετών να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο το 2022 , ποσοστό υψηλότερο από άλλες ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο, οι ανισότητες εξακολουθούν να υφίστανται, ιδιαίτερα στις χώρες χαμηλού εισοδήματος και μεταξύ των νέων γυναικών, οι οποίες συχνά έχουν λιγότερη πρόσβαση στο διαδίκτυο και τις ψηφιακές δεξιότητες σε σύγκριση με τους άνδρες ομολόγους τους. Ενώ υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ενισχυθεί η ψηφιακή ένταξη, οι νέοι αναγνωρίζονται σε μεγάλο βαθμό ως «ψηφιακοί ντόπιοι», χρησιμοποιώντας την τεχνολογία για να προωθήσουν την αλλαγή και να δημιουργήσουν λύσεις. Καθώς πλησιάζει η προθεσμία του 2030 για τους ΣΒΑ, ο ρόλος των νέων στην ψηφιακή καινοτομία είναι ουσιαστικός για την αντιμετώπιση παγκόσμιων ζητημάτων.


Τι είναι η καμπάνια των Ηνωμένων Εθνών «Be Seen Be Heard: Understanding the new people’s policy together». Συμπεράσματα:

Οι μισοί άνθρωποι στον πλανήτη μας είναι 30 ετών ή νεότεροι, και αυτό αναμένεται να φτάσει το 57% μέχρι το τέλος του 2030.

Η έρευνα δείχνει ότι το 67% των ανθρώπων πιστεύει σε ένα καλύτερο μέλλον, με τους νέους ηλικίας 15 έως 17 ετών να είναι οι πιο αισιόδοξοι για αυτό.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων συμφωνεί ότι η ηλικιακή ισορροπία στην πολιτική είναι λάθος. Πάνω από τα δύο τρίτα (69%) των ανθρώπων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες συμφωνούν ότι περισσότερες ευκαιρίες για τους νεότερους να έχουν λόγο στην ανάπτυξη/αλλαγή πολιτικής θα έκαναν καλύτερα τα πολιτικά συστήματα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, μόνο το 2,6% των βουλευτών είναι κάτω των 30 ετών και λιγότερο από το 1% αυτών των νεαρών βουλευτών είναι γυναίκες.


ΠΗΓΕΣ – ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

International Youth Day 2024 https://tinyurl.com/379y966w

International Youth Day 2024 – From Clicks to Progress: Youth Digital Pathways for Sustainable Development https://tinyurl.com/2eanu6pc

UN Be Seen Be Heard – Information Service Vienna https://tinyurl.com/38n746jr

Be Seen, Be Heard: Everything You Need to Know About the Campaign Getting Young People Into Politics https://tinyurl.com/3enmd8a3

Νέοι ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ Ελλάδας https://grynf.blogspot.com/

International Young Naturefriends https://www.iynf.org/

ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ Ελλάδας https://www.naturefriends.gr/

Naturefriends International https://www.naturefriends.gr/


Σχόλια